Zoeken op:



Auteurs / K / Michiel van Kempen

Michaël Henricus Gertrudis (Michiel) van Kempen (Oirschot, 4 april 1957) is een Nederlandse schrijver, dichter, letterkundige en surinamist. Van zijn eigen hand verschenen romans, verhalen, essays, reisverslagen, scenario’s en gedichten. Hij stelde een groot aantal bloemlezingen uit de Caraïbische literatuur samen en van zijn vele studies over de Surinaamse literatuur geldt het tweedelige Een geschiedenis van de Surinaamse literatuur (2003) als het standaardwerk over de Surinaamse literatuur.

Na het Van der Puttlyceum in Eindhoven, studeerde Van Kempen Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, en promoveerde op 5 juni 2002 aan de Universiteit van Amsterdam op het vijfdelige "Een geschiedenis van de Surinaamse literatuur", waarvan in 2003 de tweedelige handelseditie verscheen. Het boek schetst in 1400 pagina’s de geschiedenis van de orale en geschreven literatuur van Suriname.

Van Kempen was een tijdlang leraar Nederlands, tussen 1980 en 1982 in Nijmegen en tussen 1983 en 1987 in Paramaribo. In Suriname werkte hij ook als docent literatuurwetenschap en 'creative writing' aan de Academie voor Hoger Kunst- en Cultuuronderwijs en als coördinator van de Sectie Literatuur, van de afdeling Algemene Culturele Zaken van het Ministerie van Onderwijs en Cultuur. Hij doceerde ook aan de Hogeschool van Amsterdam. Tevens werkt hij aan het Damstedecollege in Amsterdam-Noord.

Van 1991 tot 1995 was hij de coördinator van het Suriname-project aan de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam (resulterend in de 8000 titels omvattende Suriname-catalogus) en van 1994 tot 1998 als wetenschappelijk onderzoeksmedewerker aan de Universiteit van Amsterdam.

Vanaf 1 september 2006 is Van Kempen bijzonder hoogleraar Nederlands-Caraïbische Letteren aan de Universiteit van Amsterdam; hij is de eerste die deze post bekleedt. In 2006-2007 was hij ook hoofdredacteur van het tijdschrift Oso. Hij is mede-oprichter en bestuurslid van de Werkgroep Caraïbische Letteren van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde te Leiden.

Bibliografie

Het tweede gezicht (1985)
(onder de naam Mani Sapotille)
Taal: Nederlands
De Surinaamse Literatuur 1970-1985, een documentatie (1987)
Taal: Nederlands | Meer info / Bestellen
Surinaamse schrijvers en dichters (1989)
Taal: Nederlands | Meer info / Bestellen
Windstreken (1992)
Taal: Nederlands
Landmeten (1992)
(Onder de naam Winston Leeflang)
Taal: Nederlands
Woorden die diep wortelen (1992)
Taal: Nederlands | Meer info / Bestellen
Bijlmer, oh Bijlmer! (1993)
Taal: Nederlands
Ik ben Nalini en ik ben een buitenbeentje (1993)
Taal: Nederlands
Heer Slaapslurf (1993)
(Onder de naam Winston Leeflang)
Taal: Nederlands
Woorden op de westenwind (1994)
Taal: Nederlands | Meer info / Bestellen
Plantage Lankmoedigheid (1997)
Taal: Nederlands | Meer info / Bestellen
Suriname-Catalogus van de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam (1998)
Taal: Nederlands
Het Nirwana is een lege trein: reisverhalen over India (2000)
Taal: Nederlands | Meer info / Bestellen
Pakistaanse nacht en andere verhalen (2002)
Taal: Nederlands | Meer info / Bestellen
Een geschiedenis van de Surinaamse literatuur (2003)
Taal: Nederlands | Meer info / Bestellen
Wandelaar onder de palmen (2004)
Opstellen over koloniale en postkoloniale literatuur en cultuur.
Taal: Nederlands | Meer info / Bestellen
Vluchtwegen (2006)
Taal: Nederlands | Meer info / Bestellen
Wat geen teken is maar leeft (2012)
Taal: Nederlands | Meer info / Bestellen
Rusteloos en overal (2016)
Het leven van Albert Helman (Biografie)
Taal: Nederlands | Meer info / Bestellen